Jedinečná kultura a bohatá koloniální historie se tak projevuje i v jídle - od technik nakládání a přípravy až po vaření pod širým nebem a společné stolování s rodinou. Díky tomu se Mauricius stal místem, kde si můžete dát kontinentální snídani ve francouzském stylu, čínské knedlíčky k obědu a voňavé kreolské kari k večeři.
Chutě Francie
Francouzi ovládli Mauricius v roce 1715, přejmenovali ho na Isle de France a vládli mu po většinu následujících sta let. Navzdory tomu, že je v roce 1810 vystřídali Britové, zůstal v oblasti silný francouzský vliv, který se projevuje nejen v jídle, ale také v tom, že obyvatelé podávají kvalitní vína.
Mezi oblíbené pokrmy patří coq au vin (kohout na víně), civet de lièvre (zaječí ragú), bouillon a propracované dezerty, jako jsou banánové koláče, lahodné cukrářské krémy a jedinečné napolitaines - jemné máslové sušenky plněné džemem a přelité světle růžovou polevou.
Vliv Indie
Indičtí dělníci, kteří se na Mauricius přistěhovali v 19. století, s sebou přinesli směsici kulinářských vlivů a prvky severní i jižní indické kuchyně. To znamená, že na ostrově neexistuje pouze jeden druh kari, ale desítky velmi odlišných variant.
Kromě typických masových a zeleninových variant se v kari objevují i hlavní ingredience jako kachna, mořské plody a chobotnice. Chobotnicové kari může být trochu žvýkavé a nemusí chutnat každému, ale pokud máte příležitost, stojí za to ho vyzkoušet. Mauricijské kari má svou jedinečnou chuť a obvykle se podává s čatní, nakládanou zeleninou nebo chlebovou plackou farata, která je podobná indickému chlebu paratha.
Dotek Asie
Koncem 19. století přišli na Mauricius přistěhovalci z jihovýchodní Číny, díky kterým se rýže a nudle staly součástí základní stravy na Mauriciu. Po celém ostrově dnes najdete řadu čínských a dalších asijských restaurací, které často do kuřecích, hovězích a rybích pokrmů přidávají omáčky z černých fazolí a ústřic.
Charakteristickým pokrmem jsou jarní závitky na mauricijský způsob známé jako hakien. Na rozdíl od tradičních čínských závitků se k jejich výrobě nepoužívá rýžový papír, ale náplň se před prvním smažením obalí v těstíčku, poté se znovu obalí v řidším těstíčku a opět smaží. Výsledkem tohoto dvojího obalování a smažení je výjimečná křupavost na povrchu a šťavnatá náplň uvnitř. Další oblíbenou pochoutkou jsou křupavé chobotnice a smažené nudle, které se prodávají u mnoha pouličních prodejců.
Street food aneb mauricijský kulinářský ráj
Pouliční jídlo na Mauriciu je pikantní, pestré a velmi rozmanité - směsice afrických, indických, čínských a francouzských etnik dohromady nabízí velmi jedinečnou kreolskou kuchyni, kterou můžete ochutnat přímo na ulici.
Bezesporu nejoblíbenější pouliční jídlo na Mauriciu je dholl puri, které by se klidně mohlo označit za mauricijské národní jídlo. Jedná se o chlebovou placku plněnou děleným hrachem spolu se špetkou kurkumy, která se podává se slanými pokrmy, jako je typická pikantní rougaille (rajčatový pokrm s neuvěřitelně bohatou chutí) a mauricijské kuřecí kari nebo při zvláštních příležitostech i se sladkými pokrmy jako je kheer (rýžový pudink). Dholl puri se prodává po celém ostrově, takže si ho rozhodně nenechte ujít.
Neváhejte ochutnat také pikantní smažené gateaux piments (mauricijská verze falafelu), knedlíčky boulettes, gato fruit a pain (smažený chlebovník), chlebovou placku roti nebo anana confit (ananas s chilli solí), jeden z nejosvěžujících pokrmů, který zde seženete. Když totiž ke sladkému a šťavnatému ananasu přidáte sůl, chilli a tamarindovou omáčku, získáte svačinku, která v horkém počasí předčí každou zmrzlinu.
Cukrová třtina a rum
Pravděpodobně první věc, která se lidem vybaví při pomyšlení na Mauricius, je procházka po polích cukrové třtiny ve vnitrozemí Mauricia. Rozsáhlé plochy cukrové třtiny se pěstují na kilometrech půdy, která tvoří velkolepou kulisu vzdouvající se za tyrkysově zbarvenou vodou a diamantově bílým pískem. Autentickým výtvorem Mauricia je cukr Demerara, který se nejčastěji používá k přípravě různých druhů nápojů.
Každý turista, který navštíví krásné mauricijské pláže, by se určitě měl alespoň jednou vydat na procházku po polích s cukrovou třtinou a jen tak bloudit uprostřed vysokých řádků plantáží. Navštivte nejznámější muzeum cukru L'Aventure Du Sucre, kde se seznámíte s mnoha méně známými fakty o mauricijských památkách. Sladkou tečkou návštěvy pro vás bude ochutnávka několika druhů cukru a zářivé šťávy z cukrové třtiny.
Na ostrově se nachází také řada palíren vyrábějících rum. Mauricijský rum má výraznou chuť, vyrábí se spíše z cukrové třtiny než z melasy a jeho varianty vznikají přidáním vanilky, kávy, koření nebo citrusových plodů. Navštivte jednu z místních palíren jako je Rhumerie Saint Aubin nebo Chamarel Rhumerie a ochutnejte různé druhy rumů.